Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

вторник, 7 август 2007 г.

Основни понятия в общото застраховане

Абонаментно застрахованеФорма на застраховане, при която оформянето на застраховката става с генерална полица, а за всеки обект или за всяка пратка се установява точният размер на застрахователната сума и на застрахователната премия.

Авария на водопроводни, канализационни, газопроводни и паропроводни инсталации. Значителна повреда (спукване, избиване, пробиване или счупване) на водопроводна, канализационна, газопроводна или паропроводна инсталация, в резултат на която се нарушава нейната нормална експлоатация.

Автомобилно застрахованеЗастраховане на сухопътни транспортни средства (без релсови). Застраховане на пътници. Товари по време на превоз (включително стоки, багаж и други). Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на моторно превозно средство.

Буря (ураган) Бурята е вятър със скорост над 15 м/сек, ураганът е вятър със скорост над 30 м/сек. Бурята (ураганът) има разрушително действие. Щетите от бурята (урагана) се изразяват в събаряне, счупване, скъсване, разкъсване, откъсване, отнасяне и др. Наличието на буря (ураган) се доказва по данни от хидрометеорологичните служби, а при липса на наблюдение доказването става по анкетен път.

ВредаСборно понятие за означаване на цялата съвкупност от отрицателни явления, т.е. неблагоприятните имуществени и неимуществени последици от реализиране на риска. Отразява разликата в имущественото състояние на субекта преди и след настъпване на щетоносното събитие.

Възстановяване Възстановяването на застрахования обект до неговото предишно състояние след изплащането на щета

Грабеж Отнемане на чужда движима вещ от владението на другиго с намерение противозаконно присвояване, като е употребена за това сила или заплашване.
Градушка Валеж от ледени зърна или парчета с големина от няколко милиметра до два и повече сантиметри в диаметър. Обезщетяват се всички щети от действието на това събитие (счупване, натрошаване или повреждане), включително и косвените щети от измокряне след счупване на стъкла на застрахованото имущество.

Гръм (мълния)Съприкосновение между силно наелектризиран облак и земята, между два облака или между отделни части на един и същи облак и има силно разрушително действие. Причинява щети на застрахованото имущество като опушване, запалване и обгаряне.

Експлозия Внезапно протичаща проява на сила, предизвикана от стремежа на газове, пари или течности към разширяване, която предизвиква счупване, натрошаване, изкривяване, разкъсване, изгаряне, опушване.

Задължителна застраховка Застраховка, разпоредена от Кодекса за застраховането или от друг закон, като задължителна.

Застраховане на възстановителна стойностЗастрахователното обезщетение е равно на цената на ново имущество от същия вид, тъй като не се прави приспадане за овехтяване.
Застраховане на действителна стойност Застрахователната сума е равна на действителната стойност на обекта към момента на сключване на застрахователния договор.
Застраховано лице Страна, която е придобила застраховка по застрахователен договор и ще има основание да предяви иск съгласно застрахователна полица.

Застраховател Акционерно дружество, кооперация, както и застраховател от трета държава чрез клон, регистриран по Търговския закон, получили лиценз при условията и по реда на Застрахователния кодекс или застраховател от държава членка на ЕС при условията на правото на установяване или на свободата на предоставяне на услуги.

Застрахователен агентЗастрахователният агент е физическо лице или търговец, което срещу възнаграждение по възлагане от един застраховател извършва застрахователно посредничество от негово име и за негова сметка.

Застрахователен брокерЗастрахователният брокер е търговско дружество или едноличен търговец, който срещу възнаграждение по възлагане от потребител на застрахователни услуги извършва застрахователно посредничество и по възлагане от застраховател или презастраховател извършва презастрахователно посредничество. Брокерът извършва пълен анализ на застрахователните рискове, предоставя консултантски услуги, администрира сключването на застрахователния или презастрахователния договор, следи сроковете за подновяване на договорите и съдейства на потребителя на застрахователни услуги при уреждането на претенциите при настъпване на застрахователно събитие.
Застрахователна премияПлащането на застрахования към застрахователя по силата на сключен застрахователен договор. Плащането на застрахования към застрахователя по силата на сключен застрахователен договор.

Застрахователна стойностСтойност на обекта в имуществените застраховки, която е приета при включване на застрахователния договор.

Застрахователна сума Сумата, за която се застрахова даден обект при сключване на застрахователния договор или максималният размер на плащане на застрахователя, уговорен при сключване на застрахователния договор.

Земетресение Земетресението представлява разтърсване на участъци от земната повърхност в резултат на причини, произхождащи от земните недра (разместване на земни маси; срутване на скални и земни маси в кухини; причини, свързани с дейността на вулканични образувания и др.). Щетите на застрахованите имущества, причинени в резултат на настъпило и доказано земетресение, се изразяват в напукване или цялостно разрушаване, счупване, повреждане или пъло похабяване на движими имущества. Наличието на земетресение се доказва от хидрометереологичните или сеизмични служби, а когато то има масов характер, от органите на изпълнителната власт.

Изключен риск Събития, настъпването на които води до реализирането на риска, но които Застрахователят изрично е упоменал в договора, че не поема задължението да ги покрие.
ИмплозияОбратно явление на експлозията. изразява се в мигновеното и взривообразно запълване на обем, който е в състояние на вакуум . Щетите от нея се изразяват в счупване, натрошаване или повреждане на имущество.

Имуществено застрахованеРаздел от застраховането, в който се включват всички видове застраховки , които покриват рисковете, свързани с имуществата на юридически и физически лица.

КлаузиСпециална уговорка в застрахователните договори, насочваща към общоприетото обичайно правило за развитието на отношението между страните.

Кражба Отнемане на чужда движима вещ от владението на другиго без неговото съгласие с намерение противозаконно присвояване.

Кражба чрез взлом Кражба, извършена чрез разрушаване, повреждане или подкопаване на прегради, здраво направени за защита на лица или имот.

Ликвидация на щетиСъвкупност от действия, имащи за цел да се установи настъпването на застрахователния случай, стойността на щетите и стойността на обезщетението, което трябва да се изплати на застрахования.

ЛимитДоговорен максимален размер на застрахователната сума. Тази сума лимитира отговорността на застрахователя и е горната граница за неговото плащане.
Надзастраховане Застрахователният договор е сключен при по-голяма застрахователна сума от действителната, съответно възстановителната стойност на застрахованото имущество.

Подзастраховане Застрахователният договор е сключен при по-малка застрахователна сума от действителната, съответно възстановителната стойност на застрахованото имущество

Пожар Поява на огън, който образува пламък или жарава, не се ограничава в определено огнище, разпространява се и причинява частични щети на имущества или ги унищожава напълно. Застрахователят обезщетява щетите, нанесени върху застрахованото имущество от пожар, изразяващи се в пълно или частично изгаряне, обгаряне, опушване или замърсяване от действието на вода, пяна или препарати при гасене на пожар, щети в резултат на стопяване, обгаряне или овъгляване, вследствие на съприкосновение със силно нагорещен предмет, както и щетите в резултат на тлеене.

ПолицаПисмен документ, доказателство за договора между застрахован и застраховател.
Пороен(проливен) дъждИнтензивен валеж за кратко време или валеж с голяма продължителност. Щетите от проливен дъжд се изразяват в нямокряне, събаряне, отнасяне и повреждане на застрахованото имушество.

Природно бедствиеСъбитие, което става независимо от човешка намеса, дължащо се на природни причини , срещу които човек не може да се защити, независимо от степента на прогнозиране.

Първи рискУсловие, при което обезщетението се изплаща в пълен размер на загубите вследствие първото застрахователно събитие, в рамките на договарени лимити на отговорност (застрахователна сума).

Пътно-транспортно произшествиеПТП е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети. Доказва се с протокол от КАТ или с взаимен протокол по ГО
РискВероятност от настъпване на загуба, опасност от нещо, несигурност, отрицание на сигурност, на увереност, възможност за негативно отклонение.
Тарифна ставкаБрутна премия по даден вид застраховка, дадена в процент или в промил от застрахователната сума.

Тотална щетаПълно унищожаване на застрахованото имущество или унищожаването му до степен на пълна непригодност за възстановяване и използване.

ФраншизаФорма на лично участие на застрахования, в покриването на загубите. Задължително се определя горната граница на това участие.
ЩетаУнищожаване или повреждане на застрахования обект.

Няма коментари: