Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

неделя, 26 август 2007 г.

В Япония третата възраст и високите технологии съжителстват добре

Хората над 65 години, които са 1/5 от населението на застаряваща Япония, съзнават, че ползването на интернет или на мобилен телефон често е от жизненоважно значение
26.08.2007

"Първото нещо, което правя сутрин, е да включа компютъра си. С удоволствие чета пристигналите през нощта писма", казва 70-годишният Роко Шинохара.
В Страната на изгряващото слънце никой не гледа на "високотехнологичните баби" като на извънземни - точно обратно, констатира АФП.

Хората над 65 години, които са 1/5 от населението на застаряваща Япония, съзнават, че ползването на интернет или на мобилен телефон често е от жизненоважно значение. Особено за жените.

При японките, които са с най-високата средна продължителност на живота в света - 86 години, има голям шанс да останат вдовици, тъй като мъжете им живеят средно до 79 години.

"Много от нас са сами. Компютрите за средството, което ни свързва с приятелите", обяснява 77-годишната Каяко Окава, която през 1997 г., с настъпването на онлайн революцията, основава компютърен клуб за "бабки".

Вече верига с представителства в цяла Япония, той напътства възрастните при обиколките им в Мрежата. Негови членове са мъже и жени, често на възраст над 70 години, а доайенката, която живее в Киото, е на 97.

Ветераните сърфират по същия начин като младежите: разменят писма и снимки и споделят от разстояние своите персонални творби (картини, повести, поеми, музика).
Те също така пазаруват във виртуални търговски центрове, подобно на много други хора. Пенсионерите технофили изследват хай-тек магазините в големите градове на архипелага.
"Класическите библиотеки вече са се превърнали в гигантски, трудно е да откриеш някое произведение. Онлайн е по-просто", смята освен това г-жа Камата.

Неотдавна клубът отвори киберкафене под егидата на производителя на чипове "Интел" в квартал Сумаго на Токио, където живеят много възрастни хора. В продължение на четири дни той даде начални познания за интернет на 400 местни жители.

Още съм неопитен, извинява се бивш 84-годишен издател, който търпеливо изчаква, за да вземе първия си урок по информатика. Може да е малко късно да започнеш да учиш, но искам да стана на "ти" с компютрите, оправдава се той.

Възрастните японци не са израснали с компютър под ръка, а с четка и писалка между пръстите, така че екранът, който реагира на докосване (т.нар. "тъч скрийн"), ги смущава по-малко, отколкото клавиатурата.

Те могат да си взаимодействат с машините по по-инстинктивен начин, смятат конструкторите на персонални компютри.

Интересът на фирмите към разработване на модели, ориентирани към възрастните хора, показва колко много са се променили нещата през последното десетилетие, отбелязва г-жа Окава.

"Компютри за бабите? Шегувате се!", отвръщали й навремето производителите и отказвали да й дадат под наем РС.

Възрастните хора не са бавноразвиващи се представители на обществото, отбелязва тя гордо.

Според японското министерство на телекомуникациите 1/3 от 70-годишните японци и 16% от хората на 80 и повече години ползват интернет - което е два пъти повече, отколкото преди две години.

Във Великобритания статистиката също сочи нараснал интерес към Мрежата на хората от третата възраст.

Няма коментари: