Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

сряда, 22 август 2007 г.

Данък върху доходите на физическите лица по трудови правоотношения (трудов договор)

Кой плаща данъкът върху доходите от трудови правоотношения:

Данъкът върху доходите от трудови правоотношения се дължи от работника или служителя, но се определя, удържа и внася в бюджета от работодателя.
Работодател е всяко местно лице, чуждестранно лице, извършващо дейност чрез място на стопанска дейност или определена база на територията на страната, както и търговско представителство по Закона за насърчаване на инвестициите, което наема физически лица по трудови правоотношения.

Трудови правоотношения са:

правоотношенията с работници и служители по Кодекса на труда;
правоотношенията с държавни служители и правоотношенията между министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи или упълномощени от тях длъжностни лица - от една страна, и служещите в съответните министерства - от друга;
правоотношенията с членовете на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите, следователите, административните ръководители и техните заместници в органите на съдебната власт, държавните съдебни изпълнители, съдиите по вписванията и съдебните служители по Закона за съдебната власт, както и правоотношенията по Закона за Конституционен съд;
правоотношенията между Българската православна църква или друго регистрирано вероизповедание по Закона за вероизповеданията - от една страна, и нейните (неговите) служители с духовно звание - от друга страна;
правоотношения с лица, получаващи доходи от длъжности, които са изборни по силата на закон;
правоотношениятата, свързани с наемане от чуждестранно лице, което няма място на стопанска дейност или определена база в страната, на работна сила, когато трудът се полага на територията на страната.

Какво представлява облагаемият доход от трудови правоотношения:

Облагаемият доход от трудови правоотношения е трудовото възнаграждение и всички други плащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, с изключение на доходите, посочени като необлагаеми.
Как се определя авансовият данък върху доходите от трудови правоотношения:
Авансовият данък за доходите от трудови правоотношения се определя от работодателя месечно на базата на месечната данъчна основа. Месечната данъчна основа се определя, като начисления за съответния месец облагаем доход, се намалява със:
удържаните от работодателя задължителни осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице, по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване;
данъчното облекчение за намалена работоспособност;
данъчното облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, когато сумите са удържани от работодателя при изплащане на дохода от трудово правоотношение

Как се определя годишният данък върху доходите от трудови правоотношения:
Работодателят до 31 януари на следващата данъчна година изчислява годишната данъчна основа за доходите от трудови правоотношения, намалена с годишния размер на данъчните облекчения по чл. 19 и 22 от ЗДДФЛ, когато сумите са удържани от работодателя и по чл. 18, 20 и 21 от ЗДДФЛ, и определя годишния размер на данъка, когато към 31 декември на данъчната година той е работодател по основното трудово правоотношение на работника или служителя.

Ако работникът или служителят през данъчната година има или е имал трудов договор за допълнителен труд при друг работодател или е имал основно трудово правоотношение при друг работодател, работодателят му включва придобития при другия работодател доход при изчисляване на годишната данъчна основа и определя годишния размер на данъка, в случай че работникът/служителят му предостави служебна бележка от другия работодател.

Когато определеният годишен размер на данъка е по-висок от размера на удържания от работника/служителя през годината данък, разликата се удържа от лицето до 31 януари на следващата година.

Когато определеният годишен размер на данъка е по-нисък от размера на авансово удържания данък, работодателят до 31 януари на следващата година възстановява разликата на лицето. Възстановената сума се прихваща от работодателя последователно от следващи вноски към републиканския бюджет за данъци върху доходите от трудови правоотношения на лицето или на други лица.

Срокове за плащане на данъка върху доходите от трудови правоотношения

Данъкът, който платецът на дохода е задължен да удържа по чл. 42 и чл. 49, ал. 2 и 5, се внася до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан.
Работодателите периодично представят в Националната агенция за приходите информация за изплатените от тях доходи по трудови правоотношения и за данъка, удържан върху тези доходи. Министърът на финансите издава наредба за сроковете, съдържанието, начина и реда за предоставяне и съхранение на информацията.
Място за внасяне на данъка върху доходите от трудови правоотношения
Данъкът върху доходите от трудови правоотношения се внася в републиканския бюджет по сметка на ТД на НАП по мястото на регистрация на платеца на дохода.
Плащане на данъка върху доходите от трудови правоотношения:
Данъкът може да се плати по следните начини:

1. по банков път
Вижте списък със сметки на НАП

Кодът за плащане на данъка върху доходите върху доходите от трудови правоотношения е 111212
Плащането може да стане от всяка банка с попълване на преводно нареждане /вносна бележка за плащане от/към бюджета !

Обичайно банките удържат такса за преводите, освен ако плащането не се извършва в офиса на обслужващата банка, намиращ се в сградата на съответната ТД на НАП.
Вижте списъка с банките, които обслужват сметките на Националната агенция за приходите.

2. с пощенски запис за плащане към бюджета.

Няма коментари: