Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

сряда, 22 август 2007 г.

ЕЦБ наля още 25 млрд. в европейските банки

15.08.2007

Европейската централна банка отпусна пореден голям кредит на търговските банки на няколко транша. Новите инжекции вчера бяха с общ размер 25.5 млрд. евро. ЕЦБ обяви, че ще продължи да финансира банките за четвърти пореден ден, за да успокои окончателно ситуацията на финансовите пазари в Европа, предаде AFP. С последните траншове помощта на ЕЦБ вече надхвърля 200 млрд. евро. Кредитите на институцията, ръководена от Жан Клод Трише, спасяват търговските банки от появилия се недостиг на кеш след ипотечната криза в САЩ и останалия свят. Още в понеделник световните фондови пазари донякъде се нормализираха благодарение на координираните усилия на "трите кита" - ЕЦБ, Федералния резерв и Японската централна банка. Но вчера фондовите борси започнаха търговия на по-ниски нива от очакваните поради продължаващи притеснения за американските ипотечни и кредитни пазари. Въпреки това от ЕЦБ твърдят, че ситуацията в Европа вече е близка до нормалната и инвеститорите могат да бъдат спокойни.

Няма коментари: