Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

сряда, 22 август 2007 г.

Допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО)

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е втория стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31.12.1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентирано в дял втори на Кодекса за социално осигуряване /КСО/. То се осъществява, чрез участие в универсални и/или професионални пенсионни фондове, които се учредяват и управляват от лицензирани пенсионноосигурителни дружества. Участието във фонд за ДЗПО става чрез подаване на индивидуално заявление в срок до три месеца от възникване на задължението за осигуряване или въз основа на служебно разпределение, начинът и редът на което се определя със съвместна инструкция на Комисията за финансов надзор и Националната агенция за приходите.

Основни принципи:

Задължителност на участието;
Юридическа самостоятелност на пенсионноосигурителното дружество и на универсалните и на професионалните пенсионни фондове;
Прозрачност, разделност и изключителност на дейността;
Разрешителен режим и държавно регулиране;
Задължителна периодична отчетност и разкриване на информация;
Лоялна конкуренция между пенсионноосигурителните дружества;
Представляване интересите на осигурените лица;
Осигурява се чрез пенсионни схеми на капиталово покривен принцип на базата на дефинираните вноски;
Персоналност на осигуряването – всеки осигурен има индивидуален осигурителен номер и вноските му се натрупват в индивидуална осигурителна партида;

Осигурени лица:

Лицата, родени след 31.12.1959 г. задължително се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд, ако са осигурени при условията и по реда на част първа от КСО.

Изключение: Служителите в Националната разузнавателна служба, служба "Военна информация" на Министерството на отбраната и Специалната куриерска служба на Министерството на транспорта и съобщенията не се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд.

Лицата, работещи при условията на първа и втора категория труд, задължително се осигуряват и в професионален пенсионен фонд за пенсия за ранно пенсиониране, независимо от възрастта.

Права при осигуряване във фонд за ДЗПО
1.Осигуряването в универсален пенсионен фонд дава право на:
- допълнителна пожизнена пенсия за старост след придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по част първа на КСО или по желание на лицето допълнителна пожизнена пенсия за старост пет години преди навършване на възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по част първа на КСО, при условие, че натрупаните средства по индивидуалната партида на лицето позволяват отпускане на такава пенсия в размер не по-малък от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст;
- Еднократно изплащане до 50 на сто от средствата, натрупани по индивидуалната партида, при пожизнено загубена работоспособност над 70.99 на сто;
- Еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на починало и на пенсионер при условията и по реда на този дял.

2.Осигуряване в професионален пенсионен фонд дава право на:
- Срочна професионална пенсия за ранно пенсиониране за работещите при условията на първа и втора категория труд;
- Еднократно изплащане до 50 на сто от средствата, натрупани по индивидуалната партида, при пожизнено загубена работоспособност над 70.99 на сто;
- Еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на починало осигурено лице или пенсионер при условията и по реда на този дял.

Осигурителни вноски:

Осигурителните вноски за ДЗПО се превеждат едновременно с осигурителните вноски за ДОО.

Осигурителните вноски се превеждат по съответната сметка за ДЗПО в компетентната ТД на НАП по съответните кодове за вид плащане.

Осигурителен доход:

Осигурителните вноски за ДЗПО се внасят върху доходите, за които се дължат осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, с изключение на чл. 9, ал. 6 и 7 и §9, ал. 2 и 3 от КСО. Те се внасят върху доход, не по-малък от минималния месечен размер на осигурителния доход и не по-голям от максималния месечен осигурителен доход, определени със Закон за бюджета на ДОО за 2007 г. Осигурителният доход върху който се правят осигурителни вноски е регламентиран в Наредба за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски (загл. изм. - дв, бр. 1 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Няма коментари: