Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

вторник, 21 август 2007 г.

Какво представлява съотношението на Шарп?

Често най-атрактивният взаимен или хедж-фонд (или друга инвестиционна схема) не е непременно този, който е реализирал най-голяма възвръщаемост на активите. Освен процентната печалба на фонда, инвеститорите трябва да вземат предвид и съотношението възвръщаемост/риск или, когато говорим за бъдещи резултати, очаквана възвръщаемост/стандартно отклонение на активите в портфейла на инвестиционна схема.

Това съотношение е известно като съотношението на Шарп, кръстено на неговия откривател - носителят на Нобелова награда Уилям Шарп. Ето как се изчислява то:
S = R-Rf/стандартното отклонение,

където R представлява очакваната възвръщаемост на портфейла, а Rf е доходността на безрисковите инвестиции (например държавните ценни книжа в САЩ).

Така всъщност съотношението на Шарп ни дава представа за възвръщаемостта за единица риск, поета от инвеститора, което често е най-добрата мярка за успеваемостта на фонда. Във финансите, когато се говори за риск, най-често се взима стандартното отклонение на историческите стойности.

Нека вземем два взаимни фонда за пример – Фонд А и Фонд Б. Нека активите във Фонд А да имат очаквана възвръщаемост 35 на сто, а стандартното им отклонение за последните n периода е 20 на сто. Фонд Б пък има очаквана възвръщаемост от 25 на сто, но активите, включени в портфейла му, имат стандартно отклонение само от 10 на сто. Нека примем, че (почти) безрисковите инвестиции в държавни ценни книжа носят доходност от 5 на сто.

По-високи съотношения на Шарп обикновено означават по-добри инвестиции.

Съотношението на Шарп за Фонд А e S1= (0,35 - 0,05)/0,2 = 1,5

Съотношението на Шарп за Фонд Б е S2 = (0,25 – 0,05)/0,1 = 2

Така, въпреки че очакваната доходност на Фонд А е по-висока – 35 на сто спрямо 25 на сто за Фонд Б, инвестицията в дялове на Фонд Б е по-атрактивна, тъй като съотношението на Шарп там е по-високо, отколкото на Фонд А, където то е само 1,5 на сто. Възвръщаемостта на Фонд Б за единица риск е по-висока от тази на Фонд А.
Така съотношението на Шарп ни дава възможност да отсеем тези фондове, които реализират печалба благодарение на разумно инвестиране, и тези, които разчитат само на поети големи рискове.

При високоефективните пазари обаче е много трудно да се намерят значителни разлики в съотношенията на Шарп за различните фондове, тъй като по-рисковите активи най-често имат пропорционално по-висока очаквана доходност.

Съотношението на Шарп може да се използва и като мярка за успеваемостта на фондовете в края на даден период. Ако в края на разглеждания от нас период Фонд А е реализирал доходност 50 на сто, а Фонд Б - 25 на сто, то съотношението на Шарп за Фонд А е 2,25, а за Фонд Б е 2. Така мениджърите на Фонд А са свършили по-добра работа, тъй като са успели да докарат на инвеститорите по-висока доходност за единица поет риск.
investor.bg

Няма коментари: