Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

петък, 10 август 2007 г.

Средната работна заплата за юни е 408 лв.

10.08.2007

Средната работна заплата за месец юни за страната е 408 лв., при 377 лв. за месец януари, сочат изнесените обобщени данни на Националния статистически институт (НСИ). За обществения (държавния) сектор, в т. ч. администрация, държавни институции, учреждения и дейности на бюджетна издръжка и държавни фирми, тази стойност е 484 лв., а средната работна заплата в частния сектор е 377 лв., при 351 лв. в началото на годината.

Данните са на основата на размера на заплатите, по който се осигуряват наетите по трудови правоотношения.
Като цяло най-високи са заплатите на заетите в преработващата промишленост, отнасяща се до кокс, нефтопродукти и ядрено гориво – 1 093 лв. Висока средна заплата получават и занимаващите се с финансово посредничество – 940 лв., добивна промишленост – 741 лв. и производство и разпределение на ток, газ и вода – 719 лв.

Най-ниски средни заплати в страната - между 270 лв. и 285 лв., през юни са получавали работещите в текстилната промишленост, хотелиерството и в производството на пластмаси.
В държавния сектор прави впечатление, че средната заплата на заетите в производството на храни, напитки и тютюневи изделия е над 4 пъти по-висока от тази за страната – 1 896 лв. Заетите в държавни фирми в химическото производство получават средно месечно 1 015 лв., а занимаващите се търговия и ремонт на автомобили и стоки за бита – 931 лв.
Работещите в държавната администрация обаче получават средно 558 лв., а заплатите в образованието и здравеопазването са съответно 379 лв. и 464 лв.
Размерът на средната заплата в частния сектор е близък по видове производства и дейности до средните стойности за страната. Откроява се по-високата заплата в образованието, която за частните учебни заведения за юни е 593 лв.

Общо наетите по трудови правоотношения към месец юни са 2,343 млн., при 2,282 млн. през януари. От тях в частния сектор са 1,896 млн., а в държавния – 429,2 хил.

Най-много от заетите са в преработващата промишленост, в т. ч. хранителна, текстилна, химическа и други - 622 хил., т.е. почти колкото в началото на годината, като 608 хил. са в частния сектор.

Заетите в дейностите по търговия и ремонт на автомобили и потребителски стоки са близо 372 хил., или с около 7 хил. повече спрямо януари и са почти изцяло в частния сектор.

С операции с недвижими имоти и бизнес услуги се занимават общо 154,2 хил., като 130,6 хил. са в частния сектор, при 125,6 хил. през януари.

Значително е нарастването на заетите в областта на хотелите и ресторантите в частния сектор – от 87,7 хил. през януари на 108,1 хил. през юни. По около 168 хил. са работещите в сектор строителство и в сектор транспорт и съобщения.

Няма коментари: