Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

събота, 4 август 2007 г.

Мегапотоп създал Британските острови?

Вероятна причина за отделянето на полуострова е разливането на гигантско езеро

Според най-новите сонарни изследвания (посредством триизмерна карта) на Ламанша, Островът е бил отделен от континентална Европа от гигантски апокалиптичен потоп преди около 200 000 години.

Получените изображения показват дълбоки процепи по дъното на канала, който е част от Атлантическия океан и отделя Британските острови от северна Франция, информира IDG.BG.

Според изследователите най-вероятният причинител на дълбоките "рани" по океанското дъно е спонтанно освободено голямо количество вода.

Основната теория, анонсирана и пред читателите на журнала "Нейчър" е, че опустошителният поток е дошъл от някогашно гигантско езеро, намиращо се на територията на днешното Северно море. Най-вероятната причина за разливането на езерото е бил друг природен катаклизъм - земетресение

Според Санджив Гупта и Джени Колиър от "Импириъл колидж" в Лондон потопът е едно от най-значимите меганаводнения в новата история на Земята. Събитието е променило безвъзвратно британската история.

"Ако това не се беше случило, Британия може би завинаги щеше да остане полуостров, издатина на Европейския континент.

Островитяните едва ли щяха да бъдат такава консервативна и самобитна нация със силно открояващи се традиции и оригинални хрумвания", споделят учените.

"Меганаводненията" за съжаление са част от реалността и на съвременната цивилизация. Те обаче за пореден път са предизвикани не от разливи, а от поройните дъждове.
Именно англичани в момента са потърпевши от тези бедствия. Стотици хиляди останаха без питейна вода и ток в резултат на сериозните наводнения през последните дни.
Около 150 хил. домове в графство Глостършър са без вода, след като пречиствателните инсталации на компанията "Севърн трент уотър" бяха сериозно наводнени.

Половин милион души в същото графство са път да останат и без електричество.
Гордън Браун председателства днес среща на правителствената комисия за извънредни ситуации (COBRA), в която влизат няколко министри. Министър-председателят ще посети наводнените райони.

Метеоролозите очакват още проливни дъждове, но не точно в най-тежко засегнатите през изтеклите дни райони в Средна Англия.

Очаква се пороите да се изместят към Южна Англия по течението на Темза, а това означава потенциална заплаха за Лондон

Няма коментари: