Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

събота, 4 август 2007 г.

Земята може да се разбие в Слънцето, смятат учени

Анализ на спектъра на близки звезди показва, че е честа "практика" планетите да бъдат поглъщани

Планетите могат да се разбиват в своите звезди както насекомите на предното стъкло на автомобила, предположиха учени от Европейската организация за астрономични изследвания в южното полукълбо (ЕSO).

Изводът е изведен на базата на анализ на спектъра на най-близките до Слънцето звездни системи.

В резултат на гравитационни смущения, предизвикани от въздействието на съседни звезди или по други, все още неизвестни причини, техните орбити се нарушават и планетите попадат в огнен ад.

По този начин, огромното мнозинство от планетите, близки до звезда, са обречени на "изяждане". Това означава, че със същата съдба е заплашена и Земята.
Учените са установили нещо странно - младите звезди съдържат много голямо количество метали, каквито по изчисления не би трябвало да има.

Възможна причина за това може да е канибализмът на звездите, казва ръководителят на групата изследователи, астрономът Люк Пасквини.

Звездите поглъщат своите планети. В резултат изпарилото се вещество на планетата като че се разтича по повърхността на звездата. Приблизително по същия начин се размазват насекомите по предното стъкло на автомобила.

Този процес прилича и на приготвянето на капучино, което се посипва с какао, без да се разбърква. По същия начин и звездите имат по повърхностната си обвивка следи от сблъсъци със собствените си планети.

Образуващите се от този процес петната предизвикват наблюдението на следи от метали при анализ на спектъра, казва ученият.

Няма коментари: