Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

петък, 10 август 2007 г.

Близо 640 млн. лв. достигнаха активите на взаимните фондове

10.08.2007

Активите на българските взаимни фондове достигнаха 637 млн. лв., показва проучване на Investor.bg. Общо 51-те договорни фонда и инвестиционни дружества от отворен тип имат средно по 12,5 млн. лв. активи.

Шестнадесетте най-големи фонда имат точно 500 млн. лв. активи. С най-много управлявани активи е Управляващо дружество ДСК Управление на активи с 100,2 млн. лв., следвано от УД Райфайзен асет мениджънт (България) ЕАД с управлявани 96.6 млн. лв. (виж Таблица 1).

Най-големият фонд фонд за облигации (нискорисков) е едва на 14-то място, това е Ти Би Ай Евробонд с 18,8 млн. активи. Класацията показва превес на фондовете, инвестиращи основно в акции, и на балансираните фондове, инвестиращи до 50% в акции (виж Таблица 2).

Нито един от 5-те най-големи фонда не е в ТОП 5 по доходност от началото на годината, което показва, че големите фондове са затруднени да използват гъвкаво пазарните възможности въпреки голямата ликвидност предвид IPO-тата от началото на годината, при които обаче големите презаписвания попречиха на фондовете да заемат големи позиции.
Сравнение на доходността на взаимните фондове може да се осъществява онлайн чрез модула Фондове на Investor.bg:

Няма коментари: