Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

неделя, 5 август 2007 г.

Много нисък данък за всички

Правителството прие три важни решения за реформа на данъчната система и обеща да помисли за четвърто.Първо, ще се изпълни двукратно отлаганото обещание за намаление на осигурителната тежест с три процентни пункта. Второ, ставките за облагане на доходите се намаляват от сегашните 20%, 22% и 24% до плосък данък от 10%. Трето, премахва множество преференции, необлагаеми доходи и привилегии при облагането на доходите и така изравнява и разширява данъчната основа и премахва деформациите. Тази стъпка обаче при някои групи хора "изяжда" целия ефект от намалението на данъчните ставки и осигурителната тежест. Затова правителството обяви, че ще има и четвърта част на реформата, която да компенсира негативните ефекти от изравняването на данъчната основа.Ефект за икономикатаСериозното намаление на пределните данъчни ставки заедно с известното намаление на осигурителната тежест ще насърчи заетостта в икономиката и ще увеличи стимулите за труд, защото по-голяма част от допълнителния доход ще остава в данъкоплатеца. Подобен пример има през 2006 г., когато осигурителните вноски бяха намалени с шест пункта, а броят на заетите нарасна с над 200 хил. души.Десет процента данъчна ставка и по-ниските осигуровки също ще намалят стимулите за укриване на доходи и така ще разширят допълнително данъчната основа. Примерът с намаленията на корпоративния данък тук е много релевантен. През 2007 г. данъкът беше намален от 15% на 10%, а приходите от него растат, при това с почти 50%. Има и примери от известни намаления на осигуровките и данъка върху доходите от предишни години, които също показват, че при по-ниска ставка има ефект на изсветляване на икономиката.Икономиките на страните с плосък данък се развиват по-бързо и в резултат на това се увеличават и доходите на работещите. При това ефектът е траен. Известният Артър Лафер, авторът на "Кривата на Лафер", в свое изследване показва сериозно ускоряване на икономиката в балтийските страни и Русия, сравнявайки период от пет години преди и пет години след въвеждане на плосък данък. Приходите в държавния бюджет в резултат на въвеждането на плосък данък също са по-високи от очакваното.

Нуждаещите се от компенсации

Една от най-големите промени в данъчната основа е премахването на необлагаемия минимум. То влияе негативно на всички данъкоплатци, но за повечето от тях позитивният ефект от по-ниските осигуровки и данъчни ставки е достатъчен, за да компенсира загубата на необлагаемия минимум. При хората с нетен доход под 290 лева обаче това не е така.Трудно е да се каже колко от тях наистина са с нис­ки доходи и колко имат високи доходи, но ги укриват. Според статистиката сравнително ниски средни доходи има в строителството, хотелиерството и ресторантьорството, ремонтите на автомобили и други вещи и селското стопанство. В голяма степен обаче това са и секторите с големи възможности за укриване на доходи. В строителството заплатите съвсем не са по-ниски от 290 лв., както и в хотелите, ресторантите и автосервизите. От тази гледна точка броят на хората, които ще загубят от необлагаемия минимум, е доста по-малък от официалните данни. Още повече че през 2007 г. и 2008 г. много хора ще получат увеличение на заплатата, което ще ги изкара от списъка на губещите от реформата.Във всеки случай един сравнително лесен начин за компенсиране на тези хора е намаление на осигурителната тежест с повече от предвидените 3%. При 6% намаление на осигуровките от данъчната реформа вече печелят хората с над 250 лв. нетен доход, а при 9% намаление печелят и тези с доход над 220 лв. месечно. При 12% намаление на осигуровките дори теоретично няма да е възможно наетите на трудов договор да загубят заради необлагаемия минимум.Възможно е и смесено решение - 7-8% намаление на осигуровките плюс покриване на останалите чрез социалната система. Това означава 4-5% допълнително намаление на осигуровките от януари 2008 г. освен предвидените три пункта от 1 октомври тази година. Бюджетът може да си го позволи.Отпадането на признатите разходи при гражданските договори води до по-високо данъчно-осигурително бреме за хората, които получават доход по такъв начин. В момента то е между 20% и 27% - доста по-ниско, отколкото при останалите. Намалението на осигуровките ще компенсира и при тях поне част от загубите. Друга част от загубите може да се компенсира, ако те започнат да водят счетоводство (регистрирайки едноличен търговец) и по този начин ще могат да изваждат от облагаемия си доход всички разходи, за които имат документ.Размерът на облекченията за деца като обща сума не е много голям и премахването им може да се компенсира с не повече от половин процент по-нис­ки осигуровки.

Всички искат авторски договори

От 2007 г. при авторските договори има 70% признати разходи, а при някои видове договори не се плащат и осигуровки. Така данъчно-осигурителното им бреме е около 10% (при 30-43% за наетите по трудов договор). В това няма нищо лошо. Въпросът е как да стане така, че и останалите групи от хора да плащат толкова ниски данъци.Отговорът отново се крие в осигуровките, които са най-високият данък в България. Крайно време е да се пристъпи към радикалното им намаляване до не повече от 10%. За да стане наистина изцяло плоско облагането на труда, може да се отиде към система, при която първите 1400 лв. от дохода се облагат само с осигуровки от 10%, а доходът над 1400 лв. се облага само с данък от 10%. Така целият доход на всички хора ще се облага с плоска ставка от 10%.Дали това е реалистично? Напълно - има бюджетни излишъци, има и неефективни държавни разходи, които могат да се намалят. Освен това ниските ставки намаляват сивата икономика, насърчават икономиката и привличат инвестиции, като по този начин увеличават данъчната основа. При 10% корпоративен данък приходите от този данък като дял от БВП са повече, отколкото бяха при 34% ставка. Нещо подобно ще стане и с осигуровките, ако се намалят до 10%.

Автор:Георги Ангелов
Авторът е старши икономист в институт "Отворено общество"

Няма коментари: