Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

неделя, 5 август 2007 г.

2.16 милиарда лева излишък за половин година

Според данните на Министерството на финансите излишъкът за първите 6 месеца на годината е достигнал 2.16 милиарда лева. За един месец е нараснал с цели 300 милиона лева.

Само ще припомня, че за цялата 2007 година се очакваше излишък от по-малко от 400 милиона лева. Сега виждаме, че за 6 месеца той вече е достигнал над пет пъти повече - а остава още половин година.

Друго сравнение - миналата година по същото време излишъкът беше 1.4 милиарда лева и през следващите 5 месеца нарасна допълнително до 2.5 милиарда (през декември част от този излишък беше похарчен, но въпреки това годината завърши с 1.8 милиарда лева излишък). Няма причина и тази година да не се случи същото - така че можем да очакваме излишъкът да продължава да расте. Дори увеличението на пенсиите и намалението на осигуровките няма да изяде твърде голяма част от излишъка.
Всичко това означава, че правителството може да намали данъчно-осигурителната тежест по-значително. Трите процента обещано намаление на осигуровките от 1 октомври може и трябва да е значително по-високо.

Георги Ангелов

Няма коментари: