Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

четвъртък, 9 август 2007 г.

Тактики за инвеститори с фобия от ефекта на тероризма

На 10 септември 2001 Dow Jones Industrial Average (DJIA) затвори на ниво от 9 605,51 пункта. След терористичните атаки срещу Световния търговски център пазарът отвори на 17 септември и достигна интрадневен минимум при 8 755,46 пункта, а един месец беше нужен за възстановяване на търговията.

Атаките от 11 септември са краен пример за това какво терористичната дейност може да причини на пазара и отделните акции. Не е необходима терористична атака в голям финансов център като Ню Йорк, Лондон или Токио за промяна в настроенията на инвеститорите. Сайтът Инвестопедиа разглежда ефектите от тероризма върху инвеститорския портфейл и начините за защита на финансите при евентуални атаки.
Обект на терористична дейност обикновено са стратегически активи като петролни полета или финансови институции. В момента офисите на повечето големи банки и брокерски къщи в Ню Йорк и Лондон имат система за предотвратяване на такива атаки.

Банките и петролните компании обаче не са единствените, срещу които може да е насочен даден терористичен акт. Проучване на Университета в Охайо посочва 75 терористични атаки срещу компании в различни сектори и твърди, че средната загуба на фирма от една атака е била 401 млн. долара от пазарната капитализация.

Реакцията на терористичните атаки често е по-скоро емоционална, отколкото базирана на факти. Докато кратко прекъсване на доставките на петрол от Ирак е малко вероятно да увеличи значително световните цени на суровината, слухове или заплахи за атаки могат да причинят рязък скок на цената, тъй като хората се опасяват от най-лошото. Например след атака срещу чужденци в Саудитска Арабия през 2004 фючърсите на суровия петрол са нараснали на следващия ден с 2,50 долара.

Растящите цени на петрола често водят до страхове, че акциите на компаниите от индустрии, свързани с петрола, като авиопревозвачи и автомобилни производители, ще поевтинят.

Инвеститорите, които се опасяват от терористични атаки, трябва да са сигурни, че портфейлите им са съобразно диверсифицирани. Портфейл с акции единствено на големи автомобилни компании, авиопревозвачи и други групи, свързани с петролната и газова индустрия, вероятно ще бъдат най-засегнати от евентуални терористични атаки или слухове за такива.

Сред „най-модерните“ страхове на инвеститорите са тези, обвързани с кибертероризма - атаки, целящи забавяне или затваряне на част от глобалната интернет мрежа или насочени срещу базата данни на дадена компания и нейната IT инфраструктура. Един от възможните варианти за предпазване от кибертероризма е придобиване на позиции в компании, производители на софтуер за сигурност.

Има и други акции, които може да бъдат смятани за безопасни, ако даден инвеститор се опасява от ефекта на тероризма върху пазара. Такива, освен книжата на компаниите, които се занимават със защита на IT инфраструктурата, са и тези на компании, които осигуряват физическа защита на места като летища например.

Книжата на фирмите, които произвеждат оръжия, амуниции и друго военно оборудване също са подходящи в случая. Lockheed-Martin и Boeing определено имат интерес от решението на САЩ да засили присъствието си в Близкия изток и акциите им са увеличили стойността си.

Освен това такива акции сами по себе си се представят добре и могат да бъдат добра инвестиция, дори при обстоятелства, при които тероризмът не е източник на опасения.
Друга тактика е поставяне на стоп поръчки за ограничаване на загубите за акции, които са уязвими към рязък спад при атаки. Тези "стопове" могат да "изтеглят" инвеститора от позицията, преди да е загубил голяма сума.
investor.bg

Няма коментари: