Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

петък, 24 август 2007 г.

Учени откриха "ненормално" огромна дупка във Вселената

Тя се намира на около милиард светлинни години в съзвездие югозападно от Орион и лишена от галактики, звезди, газове и дори от т.нар. тъмна материя
24.08.2007

Астрономи откриха гигантска празнина във Вселената, лишена от галактики, звезди, газове и дори от т.нар. тъмна материя.


Тя не е черна дупка (при която има струпване на огромна маса в малък обем и непреодолимо гравитационно поле), и се намира на около милиард светлинни години от тук в съзвездие югозападно от Орион.

Екипът учени от университета в Минесота нямат представа как на това място е възникнала космическата "дупка", пише Space.com.

По думите на астрономите празнини в космоса са били откривани и преди, но никога в такива потресаващи размери.

Това, което открихме не е нормално, основавайки се на наблюденията или на компютърни симулации за еволюцията на Вселената, коментира професорът по астрономия Лорънс Рудник.

Той и колегите му проучвали студено петно, когато се натъкнали на гигантското празно пространство. Вече знаехме, че има нещо различно около тази точка в небето, припомнят си те.

Според астрономите в областта липсва дори тъмна материя, която не се вижда директно, но обикновено се отчита чрез измерване на гравитационните сили.

Netinfo.bg

Няма коментари: