Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

четвъртък, 9 август 2007 г.

Банките може да повишат лихвите по вече изтеглените ипотечни кредити

09.08.2007
Повишаването на задължителния минимален резерв на търговските банки от 8 на 12% ще се отрази основно на ипотечните кредити, сочи проучване на Кредит Център. Оттам считат, че някои банки вероятно ще повишат лихвите по вече изтеглените ипотечни кредити, но рестрикциите, които БНБ въвежда от 1 септември няма да повлияят съществено на офертите и промоциите за нови клиенти.

Повечето банки определят лихвата по ипотечните кредити, използвайки базов лихвен процент плюс надбавка. Базовият лихвен процент се определя от Управителните съвети на банките и отразява движението на световните и местни финансови индекси и текущите пазарни тенденции.

Секторът на ипотечното кредитиране е отбелязал ръст от над 40% за първото полугодие на 2007 г. и остава основният двигател на кредитния пазар в България, се посочва още в анализа. Ръстът се дължи главно на подобрените условия по тези кредити и намаляването на лихвените проценти от приблизително 7,50% до около 6,15%.

Увеличил се е броят на банките, предлагащи 0% такса за предсрочно погасяване, като тенденцията на банковия пазар е тя да отпадне, когато погасяването на кредита е със собствени средства. Под формата на промоционални кампании банките предложиха различни отстъпки и по отношение на останалите такси по кредитите, които се изразяваха в премахване на някои по-малки такси (такса за разглеждане на документи, такса за предварително одобрение) или намаление на таксите по отпускане на кредита.
Сред промените на банковия пазар у нас е и нарастването на максимално допустимия срок на кредитите до 35 години. Нараства и процентът на финансиране (съотношението размер на кредита към размер на пазарната оценка). Има банки, които през 2007 г. предложиха 100% финансиране на сделката.

Най-много са изтеглените кредити при домакинства с месечен доход до 1 000 лв. или 59%. 29% са взелите кредит с доход до 500 лв., а най-малко са ползвалите кредит с доходи до и над 2 000 лв., съответно 7% и 5%.

Профилът по професии сочи превес на специалистите, работещи в областта на информационните технологии. След тях се нареждат работещите във фармацевтичната индустрия, строителството и държавната администрация. Българите, работещи в чужбина и туризмът са с не малък процент, най-накрая се нареждат лекарите, селското стопанство, журналистите и учителите.

В анализа се посочва, че рефинансирането става все по-популярно. В момента се рефинансират най-вече ипотечни кредити от 2001 – 2004 г., защото лихвите са спаднали с 20%–60%. Лошите кредити в България са под 3%, което е в границите на нормалното за пазара, се казва още в проучването.

Прогнозата на Кредит Център за следващото полугодие е нивата на лихвите да се запазят. Ръстът в ипотечното кредитиране се очаква да стигне 50% до края на годината, а средният размер на кредита да остане около 38 000 евро.

През изминалите шест месеца се наблюдава засилен интерес от страна на чужденците, желаещи да получат кредит от банки на българския пазар, сочат данните от проучването. Това се дължи на присъединяването на страната към Европейския съюз и съответно очакванията на чуждите граждани банките да им предложат сходни условия на европейските. Очаква се най-голям да бъде ръстът при отпуснатите кредити на българи, работещи в чужбина. От началото на годината той е 140%, а до края на 2007 г. прогнозите са за 300% ръст, тъй като гъвкавостта на банките при обследване на доходите и признаването им е все по-голяма.

Отчита се „бум“ и във фирменото кредитиране за първото полугодие, като според проучването най-голямо търсене на кредити има в секторите на селското стопанство, инвестиционни кредити за придобиване или изграждане на офис сгради, логистични центрове, придобиване на нови машини в отраслите на леката промишленост и услугите.
Засилен интерес е отчетен и към кредитите за стартиращ бизнес в сегмента на микрокредитирането, като един от позитивните фактори е нарастването на лимита на кредитите отпускани на едно юридическо лице по проекта „Гаранционен фонд за микрокредитиране“ от 30 хил. на 50 хил. лв.

Като сегменти с добър потенциал за развитие са посочени и кредитите за разширяване на дейността, за изграждане на нови търговски площи и магазини, както и заемите за частни лекарски, стоматологични и правни практики.
investor.bg

Няма коментари: