Добре дошли

Този блог цели да ви предостави интерсна и достъпна информация в областта на Икономиката, Финансите, Борсовата политика и т.н. Надявам се, че ще ви е полезна!!!

За по-голямо улеснение и по-бърз достъп до информацията, която Ви интересува използвайте Търсачката на Блога (горе в ляво), функцията Find(Ctrl+F) или Етикетите

вторник, 7 август 2007 г.

Алтернативи на банковия ипотечен кредит

Алтернативите на банковия ипотечен кредит са ипотечен кредит от небанкова финансова институция и финансов лизинг на недвижими имоти.

Кредит от небанкови финансови институции

Ипотечните кредити от небанкови институции са новост за българския пазар. Към момента най-бързо развиващата се фирма специализирана в ипотечното кредитиране е Creditex - фирма от структурата на TBI холдинг. Условията на кредита са индивидуални за всеки един кредитоискател. Лихвените равнища са в размер 7,8% плюс рискова надбавка. Не се начисляват други такси и комисионни. Ипотечни кредити отпуска и Директ Кредит България - DCB. DCB предлага два лихвени плана, като лихвените проценти са от 7,5% до 10,2%, в зависимост от лихвения план и размера на кредита (% от оценката на ипотекирания имот).Тенденциите са за увеличаване на броя на фирмите предлагащи такъв тип услуги. Предимствата на ипотечното кредитиране от небанкови финансови институции са: по-голямата гъвкавост на кредиторите, липсата на ограничения свързани с целта на кредита и документалното доказване на доходите на кредитоискателя. Недостатък е по-голямото оскъпяване в сравнение с класическия банков ипотечен кредит.

Лизинг за недвижими имоти

Финансовия лизинг на недвижими имоти е реална алтернатива на ипотечния кредит за покупка на недвижим имот. Цената на недвижимото имущество придобито чрез финансов лизинг е съизмерима с цената на същото придобито чрез ипотечен кредит. Разликата е в същността на лизинговия договор. Докато при кредита собствеността остава в кредитоискателя, то при лизинга недвижимият имот е собственост на лизингодателя и чак след пълното изплащане на лизинговите вноски преминава в лизингополучателя. Договори за финансов лизинг на недвижими имоти се сключват от дъщерните лизингови дружества на банките , “Северозападна лизингова компания”, DAM Лизинг и др. Максималния срок на лизинговите договори е от 8 до 20 години. Лихвите в повечето случаи се определят строго индивидуално в зависимост от особеностите на клиента. Минималното самоучастие е от 10% до 25%.

Няма коментари: